Türk Bilim İnsanlarından Coronavirüs Test İstasyonu!

Türk Bilim İnsanlarından Coronavirüs Test İstasyonu!

Türk bilim insanları koronavirüsün insanlara bulaşmasını engelleyecek bir numune istasyonu geliştirdi. Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri arasında yer alan Dr. Kemal Fırat Oğuz ve Dr. Şener Odabaşıoğlu'nun arkasında olduğu proje temassız numune alınmasını sağlıyor ve morötesi ışın ve negatif basınç aracılığıyla virüsten korunmayı sağlıyor.

Projeyle ilgili detaylı bilgi veren Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Rıza Gürler Akgün, COVID-19 salgınının tedavisi bulunana kadır yayılmayı yavaşlatmanın oldukça önemli olduğunu söyledi. Bu amaçla Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü ile yaptıkları ortak çalışmalarla yola çıktıklarını belirten Akgün, “Negatif Basınçlı ve Morötesi Işınlı Örnek Alma İstasyonu” projesinin Dr. Odabaşoğlu ve Dr. Oğuz tarafından hazırlandığını dile getirdi. Akgün, prototipin 10 günden tamamlanıp 15 Nisandan itibaren Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde aktif olarak kullanılmaya başlandığını ifade etti.

İSTASYON NASIL ÇALIŞIYOR?

İstasyonun amacı hastalardan örnek alınırken sağlık çalışanlarını korumak amacıyla kullanılıyor. Hasta veya virüs kaptığından şüphelenilen kişi istasyona giriyor. Sağlık çalışanı istasyonun dış kısmında yer alan eldivenleri giyiyor ve istasyonun içindeki kutudan gerekli malzemeyi çıkarıyor. Daha sonra hastadan gerekli numune alınıyor ve hasta ile sağlık çalışanı arasında hiçbir temas gerçekleştirmeden işlem tamamlanmış oluyor.

İSTASYON KENDİNİ 1-2 DAKİKADA TEMİZLENİYOR

İstasyon sadece sağlık çalışanını değil hasta veya şüphelileri de koruyor. Numune alımı tamamlandıktan sonra ultraviyole ışık ve negatif basınç sistemleri çalıştırılıyor ve ortam steril hale getiriliyor. Sonrasında ise sıradaki hasta istasyona giriş yapabiliyor.

PATENT BAŞVURUSU YAPILIYOR

İstasyonun kendini çok kısa sürede temizleyebilme özelliği sayesinde numune alımı sırasında oluşabilecek virüs bulaşma olasılığının neredeyse sıfırlandığını dile getiren Akgün, “Benzerlerinden önemli farkları olan bu istasyonla ilgili patent başvuru sürecimiz devam ediyor. İhtiyaç duyulan her yerde kullanılabilmesi için tüm bilgi birikimimizi hiçbir karşılık beklemeden paylaşmaya hazırız. İnsanlığın bu salgından bir an önce kurtulması için üniversite olarak seferber olduk" sözlerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
CoronavirüsCovid19
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.