Patatesin çillenmesi, yeşillenmesi tehlikeli mi? Peki patatesin faydaları nelerdir?

Tükettiğimiz her besinde olduğu gibi, sebzelerde de bazı dikkat edilmesi gereken kısımlar vardır. Ülkemiz de ve dünyada en çok tüketilen sebzelerden olan patates için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Patatesin çillenmesi ya da patatesin yeşillenmesi tehlikeli mi? Patates hakkında bir çok bilgiye yer verdiğimiz haber ve devamında  patatesin faydaları nelerdir? sorusuna yanıt verdiğimiz yazı. İşte tüm detaylar..

Bazı patateslerin renk değiştirerek yeşillendiğine elbet hepimiz şahit olmuşuzdur. Peki bu patatesin kabuğundaki yeşillenme tam olarak ne anlama gelmektedir ve neden olur?

Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeşile döner. Bu yeşillenme patateste, tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofilin arttığını gösterir. Patates kabuklarının bazı kısımlarında görülen yeşil renkler aslında normaldir, bitkilerde klorofil sebebiyle bu tür lekeler oluşabilir. Ancak konu patates olduğunda solanin maddesi devreye girer.

Bir kısmı ya da tamamı yeşil renge bürünmüş patatesler, solanin maddesi sebebiyle zehirleme etkisi yapabilir. Patatesteki yeşil rengin koyuluğu arttıkça zehirlenme riski de artar. Patatesin yeşil renkli bölümlerinde olan solanin maddesinin oluşumu öncelikle kabukta başlar. Zamanla derine doğru ilerleyerek patatesin tümünü kaplar.

Satışa sunulan patatesler solanin miktarı açısından taramadan geçirilmiş ve solanin miktarı 0.2mg/g ‘dan daha az bulunmuştur. Bununla birlikte ışığa maruz kalan ve yeşillenmeye başlayan patatesler 1mg/g veya daha fazla solanin oranına sahip olabilirler ve bu dozda solanin içeren kabuklu bir patates tehlikelidir.

Solanin zehirlenmesinin insanlarda ortaya çıkardığı reaksiyonlar arasında mide bulantısı, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, ishal ve kusma sayılabilir. Şiddetli reaksiyonlar arasında ise felç, koma veya halüsinasyon sayılabilir. Yeşil patates parçalarının acı bir tada sahip olması nedeniyle çoğu insan ve hayvan onu yutmaz.

Eğer patates tamamiyle yeşilse, filizlenmişse veya tadı acıysa direkt çöpe atmanızda fayda var. Eğer yeşil noktalar küçükse yeşil olan kısmını bıçakla alarak patatesi kullanabilirsiniz Patateslerinizin yeşillenmesi önlemek için ise onları ışıktan uzak karanlık ve serin yerlerde saklayın. Karanlık bir yer oluşturamıyorsanız da kağıtla üstlerini kapatmayı deneyin.

PATATES NEDİR?
Patates yer altında yumru kısmı yenilebilen bir besin maddesidir. Aurıca patates bitkisinin yapraklarından da farklı yiyecekler sağlanmaktadır. Patates bütün yıl boyunca bulunbilen ve her ay hasad edilir.

Patates, pirinç, buğday ve mısır sonra dünyada en çok tüketilen dördüncü gıda kaynaklarından bir tanesidir. Patates önemli miktarda besin ve bitkisel ürün içermektedir. Genelde sağlık açısından çok faydalı ve güvenle tüketilebilecek besin kaynakları arasında gösterilir. Patates A,C, K , B6 ve E vitaminleri içermektedir, bunun yanında folatlar açısından da zenginidir. Tam bir potasyum deposu olan patates aynı zamanda kalsiyum , demir, magnezyum, demir, bakıri manganez içermektedir.

Patates, patlıcangiller familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Boyu 70–80 cm’ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli köklü bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır.

PATATESİN FAYDALARI NELERDİR?
Patatesin Cilt Sağlığına Faydaları: Patates en fazla cilt sağlığına faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı çok yaygın olarak kullanılır. Patates göz atrafında oluşan mor halkaların giderilmesine yardımcı olabilir. Göz atrafındaki siyah halkaları gidermek için gözleriniz kapatın ve üzerine bir selpak koyduktan sonra daha önce dilimlediğiniz patatesleri gözlerinizin üzerine koyun ve 15-20 dakika bekleyin. 20 dakika sonra yüzünüzü ılık su ile yıkayın. Bu ugulama gözlerin etrafında oluşan siyah halkaları ortadan kaldıracaktır.

Patates Kırışıklıkları ve Siyah Lekeleri Giderir: Cilt sağlığı açısından patatesin diğer bir faydası cilt üzerinde meydana gelen kırışıklık ve siyah lekeleri gideriyor olmasıdır. Kırışıklıkları giderdiği gibi aynı zamanda cilde doğal bir yumuşaklık katabilir. Siyah lekelerden kurtulmak için ise , blenderde papatesi iyice öğütülmüş patatesi 5 dakika boyuncacilde uygulayın ve daha sonra ılık su ile cildnizi yıkayın. Bu uygulama sayesinde siyah lekelerden kurtulanilirsiniz. Bunu düzenli olarak 20 gün boyunca yapın.

Güneş Yanıklarını Tedavi Eder: Patates güneş yanıkları için harika bir tedavi yöntemidir. Bunun için dilimlediğiniz patatesi yanık olan kısma koyun ve 10 dakika bekleyin. Bu uygulama hem güney yanıklarının enden olduğu ağrıyıa zaltır, hem de güneş ışınlarının verdiği hasarı giderebilir.

Kuru Ciltler İçin Patates: Eğer kuru cilde sahipseniz patates yardımı ile günde birkaç dakika ayrırarak bu sorundan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Rendelenmiş patatese bir miktar hakiki yap katarak cildinize makse şeklinde 20 dakika uygulamanız cildinizin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlayabilir. Ayrıca bal karılımı cildinizin temizliğini sağladığı gibi, cilt hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

Patates Cildi Temizler: Patatesi rendeleyerek yüzünüze 10 dakika boyunca masaj yaparak uygulanamanız, cildinizin ölü hücrelerden ve yağlardan temizlenmesine büyük ölçüde katkı sağlayabilir.

Patatesin Cilt Sağlığına Diğer Faydaları: Patates ciltt meydana gelen döküntü ve kaşıntılara karşı etkilidir. Bunun yanında böcek ısırmalarına karşı da patates kullanılabilir. Tahrip olan kısma 4-5 dakikalığına patates uygulamanız hem ağrıyı azaltır hemde çabuk iyileşmesini sağlar. Bunun yanında patates gözlerin etrafında oluşan torbalanma problemlerinin üstesinden gelebilir.Göz çevresinde meydana gelen şişlikler için eşsiz bir elternatif tedavidir.

Patates Saç Sağlığını Korur: Patates, cilt sağlığı yanında saç sağlığı açısından da çok faydalıdır. Saç macunlarında yaygın olarak kullanılır. Patatesi iyice rendeledikten sonra bir tane yumurta ve 6-7 damla limon suyu ile karıştırın. Daha sonra bu karışımı saçlarınızın köküne 20-25 dakika boyunca uygulayın. Bu karışım saçlarınıza doğal bir parlaklık ve şampuan etkisi kazandıracaktır.

Saç Toniği : Patattesin kabuklarını bir miktar suda haşlayarak suyunu saçlarınıza ugluyabilirsiniz. Bu uygulama yardımıyla saçlarınıza doğal bir renk kazandırabilirsiniz. Bu uygulama yanı zamanda saçlarınızın renk tonunu koyulaştırmaya yardımcı olur.

Patates aç Dökülmesini Engelleyebilir: İki kaşık alovera, bir kaşık bal ve aynı şekilde bir yemek kaşığı patates suyu karıştırarak saçlarınıza masaj yaparak uygulayın ve 2 saat bekletin. Daha sonra sampuanla saçlarınızı yıkayın. Bu uygulama sayesinde saçlarınızın dökülmesini ebgelleyebilirsiniz.

Patates Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Papates düşünülenin aksine kilo vermeye yardımcı olur. Uzun süre kendinizitok hissetmenizi sağlayabilir.

Enerji Verir: Patates harika bir enerji deposudur. Yoğun miktarda vitemin ve mineral içermektedir. C vitamini açısından çok zengin olan patates aynı zamanda B vitamini ve potasyumu bol miktarda içerir. Diğer mineralle açısından da zngin ola patates enerji patlaması sağlayabilir.

Sindirim Sistemi için Faydalıdır: Patates genelde sindirilmesi zor olan sert bir besin kaynağıd değildir. Bunun tam aksine sindirim sistemini yormaz. Aynı zamanda mide sağlığı için önemli olan asit seviyesini dengelemeye yardımcı olur.

Kardiyovasküler Hastalıklarda Patates: Patates karbonhidrat, protein, kalsiyum, niasin, itamin C ve B-kompleksleri açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı kalp hastalıkları ve kan basıncı sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir. Bunun yanında kötü kolesterol seviyesni dengeler.

Patates Bağırsak Sağlığını Korur: Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini arttırırı. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderebeilir. Bu özelliği ayrıca zayıflamaya yardımcı olabilir.

Strese Karşı Patates: Patates hücre sağlığı için hayati önem taşıyan B6 vitaminini bol miktarda içermektedir. Düzenli olarak patataes tüketimi stres sorunlatıyla daha etkili mücadele etmeye yardımcı olabilir.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.