Covid-19 Sonrası Çocuklarda "Kawasaki" Hastalığına Dikkat!

Covid-19 Sonrası Çocuklarda "Kawasaki" Hastalığına Dikkat!

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), özellikle Avrupa ülkelerinde çocuklarda can kaybına yol açabilecek olan Kawasaki hastalığına dikkat çekiyor. DSÖ tarafıdnan yapılan açıklamanın pandemi dönemine denk gelmesi de, Kawasaki hastalığını yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar bazı Avrupa ülkelerinde Kawasaki hastalığı şüphesi taşıyan çocukların sayısında önemli bir artış olduğunu dile getirirken Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, dikka edilmesi gereken Kawasaki hastalığı hakkında çok önemli bilgiler verdi.

ATEŞ VE BOYUNDA ŞİŞLİK ÖNEMLİ BELİRTİLERİDİR

Kawasaki sendromu şeklinde de adlandırılan hastalığın özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda rastlandığının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, "Kawasaki sendromu, hastanın vücudundaki orta büyüklükteki damarlarda enflamasyon (iltihap) gelişmesi durumudur. Enflamasyon, en çok kalbe kan taşıyan koroner arter damarlarda gözlenir. Beş günden uzun süren ateşle kendisini gösteren bir çocuk hastalığı olan Kawasaki eğer tedavi edilmezse uzun süreli kalp komplikasyonlarına sebebiyet veriyor. Yaygın belirtiler arasında ateş, boyunda şişmiş lenf bezleri, ağız, burun ve boğaz iltihabı, göz tahrişi ve kızarıklık, ellerin ve ayakların şişmesi, döküntü ve cildin soyulması vardır. Tanı konulduktan hemen sonra, ideal olarak ilk 10 gün içinde tedavi başlamalıdır. Tedavi erken başlanırsa kalp komplikasyonunun ilerlemesine engel olmak mümkündür. Tedavi bir insan kanı proteini olan yüksek dozda ‘IVIG’ dir. İVİG damardan verilen bir plazma desteğidir. Hastalar genellikle ‘IVIG’ ile tedaviden sonraki 24 saat içinde önemli ölçüde iyileşir. Bununla birlikte bazı hastaların, ilk tedaviler işe yaramıyorsa kortikosteroid veya immünosüpresan ilaçlar almaları gerekebilir. Nadiren hasarlı kalp kan damarlarını onarmak için ameliyat gerekebilir” dedi.

COVİD-19 SENDROMUNA BENZETİLİYOR

Hastalıkla ilgili açıklamalarına devam eden Dr. Özkılıç şunları söyledi:

"Kawasaki hastalığının nedenlerine bakıldığında virüslerin rolü zaten bilinmekte olup, koronavirüsle de ilişkilenmesi akla yakındır. Ancak bu konuya net cevaplar verebilmek için bilimsel araştırmalar yapılması gerekmektedir. İtalyan ve Britanyalı sağlık uzmanları son dönemde ağır enflamasyon şikayetiyle hastanelere getirilen çocuklarda Covid-19 ilişkisini araştırıyor. Hastaların bir kısmında koranvirüsü tespit edilmesi ise yeni sendromun mevcut salgınla bağlantılı olabileceği kuşkusunu beraberinde getirdi. NHS verilerine göre vakalar, “sitokin fırtınası” olarak bilinen, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisiyle ortaya çıkan sendroma benzer özellikler de gösteriyor. Çoğu durumda virüsün kendisinden ziyade, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi, hayati tehlike teşkil ediyor."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.