Erken emeklilik müjdesi! Bu meslekleri yapıyorsanız erken emekli olacaksınız!

Bazı meslek gruplarında çalışanlara erken emeklilik müjdesi geldi. SGK 'nın yaptığı emeklilik açıklaması herkes tarafından merak ediliyordu. Erken emeklilik ve emeklilikte yaşa takınlarlar (EYT) sık sık ülkemizin gündeminde yer ediniyor. Ancak son açıklama bir çok meslek grubunu ilgilendiriyor, emeklilikte yıpranma payı olan ve erken emeklilik için fırsat sağlıyan mesleklerde çalışanlar eğer gerekli şartları sağladıysa hemen emekli olabilir. İşte gündemi sarsan emeklilik haberinin tüm ayrıntıları..

Bu mesleklerden herhangi birini yapıyorsanız erken emeklilik hakkınız olduğun biliyor muydunuz? Yapmış olduğunuz meslek bu meslek gruplarından herhangi biri ise erken emekli olabilirsiniz. Erken emeklilik tanınan mesleklere yenileri eklendi. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yıpranma hakkı konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Haber detayımız da yer alan meslek grupları ile ilgili yeniden düzenleme yapılıyor. Sizde bu meslek gruplarından iseniz emeklilik yaşınız düşmüş olabilir. Emeklilik yaşı düşen meslek grupları ve detaylar

Kimi meslekler vardır ki diğer mesleklere göre çok daha fazla yıpratır insanı. Sosyal Güvenlik Kurumu bu tarz işlerde çalışanlar için daha eskiden bir düzenleme yapmıştı. Şimdilerde ise şartları daha da iyileştirecek yeni düzenleme için çalışmalar yapıldı ve sona gelindi.

Düzenleme yapılan taslakla ilgili tüm detaylar:

Milyonlarca kişiye tanınan yıpranma hakkından yararlanmak için en az 3600 gün çalışma şartı SGK’nın üzerinde çalışmaları tamamladığı yeni bir taslakla esnetiliyor. Yeni düzenleme ile isteyenler daha erken emekli olabilecek.

Milyonlarca işçiye sevindirici haber SGK’dan geldi. İşçilere tanınan yıpranma hakkından yararlanabilmek için getirtilen en az 3600 gün çalışmış olma şartı yapılacak bir düzenleme ile esnetilmesi planlanıyor. 2008’den önceki çalışma sürelerin de yıpranma hesabında dikkate alınmasıyla birlikte erken emekli olma yaşı 2.5 yıl öne çekilmiş olacak. 2008 yılından önce kullanılan sistemde, yıpranma hakkıyla işçinin kazandığı sürenin tamamı yaş haddinden de indiriliyordu. 5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan bir kişinin yaş haddinde de 5 yıl indirim yapılıyordu. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den itibaren yaş haddinden düşülecek süre, Yıpranma ve yaş haddinden indirim hakkı için yıpranmaya tabi işte en az 3600 gün (10 yıl) çalışma şartı aranıyordu. SGK, bu konuda kolaylık sağladı. Buna göre; 3600 gün hesabında, 1 Ekim 2008 öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de dikkate alınacak. 2008 öncesi ve sonrası çalışma sürelerinin toplamı 3600 gün olanlar, 2008’den sonraki yıpranma sürelerini yaş haddinden indirip, daha erken emekli olabilecekler. Yıpranmadan yararlanan kişilere, çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürelerde fiili hizmet süresi zammı veriliyor.

Posta’nın haberine göre böylece, 5 yıl yıpranma hakkı bulunanların yaş haddinde en fazla 2.5 yıl indirim yapılıyor. 52 yaşında emekli olacak kişi bu sayede 49.5 yaşmda emekli olabiliyor.

Konuyla ilgili SGK Daire Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; konunun gündemde olduğunu ve üzerinde çalışılıp düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi.

10 YILLIK ÇALIŞMA ŞARTI
Su altında çalışanlar, Emniyet ve, MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı var. Yıpranma hakkı, erken emekli olmayı sağlıyor. Yani yıpranma süreleri emeklilik için gerekli yaş haddinden düşülüyor. Bu meslek gruplarına yeni ilaveler yapılacağı söyleniyor. Sizlerde yorum yaparak sesinizi duyurabilirsiniz.

SGK bu meslek grubunda olanlara erken emeklilik hakkı tanıdı.

Belirli bir yaşa gelen her insanın hayali emekli olmak. Emekli olunabilmesi için devletin istemiş olduğu kriterleri yerine getiriyor olmak gerekiyor. Yaş kriteri, prim gün sayısı gibi bazı koşuları yerine getiren vatandaşlar emekli olmaya hak kazanıyor.

Emekli olmak isteyenlerin de en çok istedikleri şey erken emekli olabilmek. Bu kapsamda çalışanların erken emekli olabilmelerini sağlayacak bazı durumlar bulunuyor. Nasıl erken emekli olunur? Erken emekli olan meslekler hangileri? Erken emeklilikten kimler yararlanabilir? Detayları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz…

Emeklilik Yaşı Kaç?
Emeklilik yaş kriteri bazı durumlarda değişkenlik gösterebiliyor. Bu kapsamda 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı bazı istisnalar dışında kadınlarda 58 olarak belirlenirken, erkeklerde 60 yaş olarak kaydedildi. Bununla birlikte emeklilik, bulunulan statü, sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaşa göre değişiklik gösterebiliyor.

Bazı meslekler de ise erken emekli olma durumu söz konusu. Peki hangi mesleklerde erken emekli olunuyor.

Bazı meslek dallarında çalışanlara fiili hizmet zammı uygulanarak çalıştıkları sürenin belirli bir oranı ilave hizmetten sayılıyor. Bunun dışında belirli bir kısmı da emeklilik yaş hadlerinden düşülerek erken emekli olunmasını sağlıyor.

Bu İşler Erken Emekli Yapıyor
Bu kapsamda, kurşun ve arsenik işleri, yangın söndürme işlerinde çalışanlar, cam fabrika ve atölyeleri, cıva üretimi işleri sanayii, çimento fabrikaları, kok fabrikalarıyla termik santraller, alüminyum fabrikaları, demir ve çelik fabrikaları, döküm fabrikaları, asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler, yeraltı işleri, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler yer alıyor.

Fiili Hizmet Süresi Zammı

Ayrıca müfettişlerin teftiş ettikleri yerlerin çalışma yer ve koşulları her zaman iyi koşullar altında olmayabiliyor. Görevleri gereği maden ocaklarında, tünellerde çalışabiliyor. 5510 sayılı Kanuna göre, yer altında çalışanlar için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Bunun yanı sıra, yer altında maden ocakları gibi yerlerde çalışan işçilerin çalışma koşullarını teftiş eden ve denetleyen iş müfettişlerine fiili hizmet süresi zammı uygulanmıyor.

Erken Emekli Yapan Meslekler
Güneş Gazetesi’nden Arif Temer’in haberine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışanlar, emniyet ve polis mesleğinde çalışanlar, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda çalışanlar, Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda basın kartı sahibi olmak suretiyle haber hizmetinde fiilen çalışanlar, fiili hizmet zammı uygulanarak çalıştıkları sürenin belirli bir oranı ilave hizmetten sayılıyor. Ayrıca cezaevlerinde çalışan görevliler de bu kapsamdan yararlanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.