Koronavirüs Korkusu Psikolojik Bozukluğa Mı Yol Açıyor?

Koronavirüs Korkusu Psikolojik Bozukluğa Mı Yol Açıyor?

Tüm dünyayı pençesi altına almış olan koronavirüs salgınının fiziksel etkilerinin yanı sıra ruhsal etkileri de var . Virüsten korunmanın en önemli yollarından biri kişisel hijyen olduğundan el yıkama ve dezenfekte işlemlerinin çok sık yapıldığını dile getiren İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden (İGÜ) Öğr. Gör. Uzman Psikolog Selin Kalabaş, “Koronavirüsün negatif etkilerinden biri de bazı psikiyatrik hastalıkların görülme sıklığını artırması” dedi.


PSİKOLOJİK RAHATSIZLIĞA SEBEP OLUYOR!


Uzman Psikolog Kalabaş, koronavirüs korkusunun en çok sebep olabileceği rahatsızlığın obsesif kompulsif bozukluk yani bir çeşit davranış bozukluğu olduğunu, “Kişinin istemediği ve tekrarlanan düşüncelerden ya da imajlardan kurtulmak için bir zorlayıcı davranışı devam ettirmesi durumudur. Kişi bunun mantık dışı olduğunu bilir fakat onda rahatsızlık veren kötü hissiyattan kurtulmak için bu davranışlarını tekrarlar. Davranışı gerçekleştirdikten sonra kısa vadede kaygısı azalsa da uzun vadede onu hastalığa doğru sürüklemektedir” sözleriyle ifade ediyor.


“İŞLEVSİZ ÖNLEMLER ALABİLİRLER”


Virüs taşıdığı düşüncesinin insanları sürekli el yıkamaya yönelttiğini belirten Kalabaş, “Hem kendisini virüsten korumak hem de başkasına virüsü bulaştıracağı korkusu ile bu kişiler saatlerce ellerini yıkayıp çeşitli önlemler alabilir. Davranıştan bağımsız olarak sadece düşünce halinde takıntılar da görülebilir. Kişi bu düşünceleri bastırmak için saatlerce TV karşısında oturabilir ya da çok fazla uyuyabilir. Yani aklına gelen düşüncelerden kurtulmak için kişi işlevsiz önlemler alabilir” sözlerini kullandı.


PSİKOLOJİK DESTEK ALINMALI


Psikolog Selin Kalabaş, konuşmasına şu şekilde devam etti:


“Hastalıkla ilgili haber alma takıntısı ile aslı olmayan bilgiler de dâhil TV’ye internete hapsolup tüm bilgilere erişmeye çalışma da söz konusudur. Bundan dolayı kişi kendisini ve çevresindekileri virüsten korumak için aşırı şekilde kontrol etmeye çalışır. Dahası intihar ve saldırganlık vakaları da görülmektedir. Bu durumdan mustarip kişiler mutlaka bir uzmandan destek almalıdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.