COVID-19 Salgını Boşanma ve Aile İçi Şiddet Arttırabilir! Ne Önlemler Alınmalı?

COVID-19 Salgını Boşanma ve Aile İçi Şiddet Arttırabilir! Ne Önlemler Alınmalı?

Altınbaş Üniversitesi'nde Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. üyesi  olan Tuba Demirci, COVID-19 salgını bitse dahi eski yaşantımıza, aşı ve ilaç çalışmalarının da kesin bir bulgu vermemiş olması nedeniyle 2022’den önce dönmemizin pek mümkün görünmediğini öngörüyor.

Aşı veya kesin işe yarayan tedavi yöntemleri bulunmazsa güvensizlik ortamının devam edeceğini söyleyen Demirci, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bu ara dönemde bireylerin toplum içi davranış biçimlerinde önemli değişiklikler yaşanacak; yaşama, çalışma, eğlenme, dinlenme ve ulaşım alışkanlıklarımız ve pratiklerimizde ciddi değişiklikler gerekiyor ve devletin de halkı bu yeni normale göre hazırlamak konusunda  daha fazla inisiyatif alması, bunu yaparken yerel yönetimlerle daha fazla işbirliği yapması gerekiyor. “Eski normale” dönüş zaman alacak,  salgın bir gün sona erecek kuşkusuz, ancak insanların adaptasyon yeteneğinin  yüksek olduğunu da hesaba katarak halkı yönlendirmek şart. Sonuçta küresel- ulusal çapta farklı biçimlerde olsa da hepimizi etkileyen bir durum bu, yaşadıklarımızın benzeştiği noktalar var, kimse yalnız değil hayatının değişmesi noktasında. Ancak bu salgına karşı daha zayıf, kırılgan ve öncelikli gruplar var. Devletin farklı toplumsal kesimlerin öznel sorunlarına yanıt veren, çok kapsamlı sosyal politika önlemleriyle insanlara yalnız olmadıklarını hissettirmesi, artan toplumsal sorunlara karşı önümüzdeki dönemde daha fazla sosyal hizmet uzmanı istihdam etmesi gerekiyor.”

Koronavirüs salgınının sebebiyet verdiği ekonomik sıkıntıların da aile içi şiddet ve tartışmalarla sonuçlanabileceğine dikkat çeken Demirci, “İşsizlik her sosyo- ekonomik çalışan grubunda yaygınlaşıyor maalesef, ancak işsizlik hem toplumsal hem de bireysel sarsıntılara yol açan bir problemdir. Salgında, ekonomik kriz dönemlerinde boşanmalar, aile içi şiddet ve iş kaybı artar, bu durumu doğrular nitelikte küresel ön veriler de mevcut” şeklinde konuştu.

"SOSYALLEŞME ALANLARI ORTADAN KALKTI"

Vatandaşların sosyalleşme imkanı bulduğu kafe, sinema, tiyatro, restaurant gibi yerlerin de kapatıldığına dikkat çeken Dr. Tuba Demirci, “İnsan sosyal, başkalarıyla ilişkileri vasıtasıyla anlam bulabilen bir varlıktır. Sosyalleşme ortamları sınırlanıp ortadan kalkınca kendini iyi hissetmesi zorlaşır. Bu da verimliliği etkiler ve toplumsal ilişkileri zorlaştırır. Türkiye toplumu normalde sıkı fıkı yaşayan, Akdeniz tipi bir toplum. Bu nedenle bireysel mesafelenme önlemlerine uyumda zorluklar yaşanıyor, yaşanacaktır. Halkımızın bireysel alan ihlalinin doğru olmadığını anlaması, dip dibe ihtiyaçlarını gidermemesi şart. Taziye, düğün, kutlama alışkanlıklarımızı bir süre unutmak zorundayız. Sosyal mesafenin önemini anlatmak konusunda devlete de önemli görevler düşüyor. Halkı bilgilendirmek için yürütülen kampanyaların artırılması şart. Kamu spotları, afişlemeler, duyuruların sıklığı artırılmalı; sosyal medya, akıllı telefon ve TV yayınlarına erişimi olmayan veya kısıtlı erişimi olan, okuma yazma bilmeyen gruplara özel duyurular,bilgilendirmeler yapılmalı, duyuru, bilgilendirmeler mülteciler, bedensel engeli bulunanlar ve çocuklara da ulaşmak zorunda” dedi.

AVM’lerin açılmış olmasına karşın insanların gönül rahatlığıyla gidip alışveriş yapmadığını belirten Dr. Tuba Demirci, “AVM’ler tam anlamıyla hizmete girmedi. İnsanların alışveriş konusundaki ertelemeci tavırlarını sürdüreceklerini düşünüyorum. E-ticarete yönelim sürecektir. Salgın işsizliğe, gelir kayıpları ve gelirlerde erimeye yol açıyor. Bu durum tüketimi aşağı çekerek orta ve uzun vadede ticareti de olumsuz etkileyecektir” dedi.

Salgının tüketim alışkanlıklarımız ve ev içi davranışlarımızda değişime yol açtığını vurgulayan Demirci, çocuk bakımı, yemek yapımı ve temizlik gibi hizmetlerle evlere gidip çalışanların da bu dönemde işsiz kalmış olduklarını ifade ederek, “Orta-üst gelir grupları ev içi iş bölümünü doğrudan ilgilendiren temizlik, yemek, çocuk, yaşlı-hasta bakımı gibi işleri salgının yayılmasını önlemek adına daha fazla üstlenmek durumunda kalacak” dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.