Ev hanımlarına emeklilik müjdesi! 25 yıl evli kalanlar emekli olup 1500 lira maaş alacak mı?

Çalışmayan ev hanımlarının emekliliği için meclise sunulan yasa teklifinin heyecanı hala sürüyor. 25 yıl evli kalıp 50 yaşını dolduran ev hanımlarının emekli olması için meclise teklif sunulmuştu. Bu ya sa teklifi evde çalışan kadınlarında emekli olması gerektiğini ve 25 yıl evli kaldıysa, 50 yaşını doldurduysa 1500 lira maaş ile emeklilik hakkı kazanıp maaşa bağlanmasını içeriyordu. Ev hanımlarının emekliliğinde son durum nedir, ev hanımları emekli olacak mı, ev hanımlarının emekli olması için şartlar nedir? gibi akla gelen soruların cevaplarına yer verdiğimiz ekonomi haberini mutlaka okuyun..

Emekli olmak isteyen ev hanımlarını heyecanlandıran yasa teklifi TBMM'ye sunuldu. Yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşulu ile 50 yaşını doldurup emekli olamayan ev kadınları emekli olabilecek. İşte ev hanımlarına emeklilik şansı doğuran yasa ve son durum..

Meclise sunulan yasa ev hanımlarını heyecanlandırdı. Ev hanımları borçlanarak emekli olabilecek, Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının “çalışmasa dahi borçlanarak emekli” olabileceğini belirtti.

EMEKLİLİK İÇİN İKİ FARKLI YÖNTEM VAR
Eğer yasa teklifi 2020 yılında yasalaşırsa 1995 yılı ve öncesinden bu yana evli kalan aynı zamanda 1970 yılı ve öncesinde doğan ev hanımlarının borçlanarak hemen emekli olabileceğine dikkat çeken Duman, yasalarımıza göre yurt dışında gurbetçi olarak ikamet eden Türk vatandaşı her kadının borçlanma yapmasına imkan varken, ülkemizde yaşayan kadınların da bu düzenlemeyi uzun zamandır beklediğini belirtti ve şu bilgileri verdi:

Günümüz koşullarında kadınların hizmet olarak borçlanabilecekleri iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlki analık borçlanması olarak en fazla 2.160 gündür diğeri ise yurt dışında çalışılan yada ikamet edilen sürelerdir.

Yılbaşından itibaren asgari ücrete gelen zamla beraber bu borçlanmaların tutarları da değişmiştir. 2020 yılı itibarıyla yurt dışı borçlanmasının günlük asgari tutarı 44.14 lira, diğerlerinde ise 31.39 liradır.

Yasanın kabul edilmesi halinde ev hanımlığı borçlanması yurt dışı borçlanması gibi değerlendirilirse hiç çalışması olmayan ev hanımlarında 7.200 gün için 317 bin 808 lira, analık borçlanması gibi değerlendirilirse de 226 bin lira ödenmesi gerekecek. Farklı bir yöntemle ev hanımlığı borçlanması için daha makul bir tutar belirlenirse faydalanabilecek kişi sayısı çok daha fazla olacaktır.”

EV HANIMLARI BORÇLANARAK EMEKLİ OLABİLECEKLER
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının “çalışmasa dahi borçlanarak emekli” olabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Duman, “Ülkemiz genelinde milyonlarca ev hanımı çalışmadıkları için emekli olamıyor” diye anımsattı ve ekledi:

2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar.

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

SON DURUM
Ocak ayında meclise sunulan yasa teklifi yukarıda anlattığımız gibiydi, ancak sonrasında tüm dünyayı etkisine alan koronavirüs dolasıyla ülkeler ve hükümetler çeşitli kısıtlamalara ve ihtiyaç sahiplerine maddi yardım yoluan gittiler. Bu yasa teklifide biraz rafa kaldırılmış gibi görünüyor. Güncel bilgileri biz de okuyucularımız akdar merak ediyor ve bekliyoruz. İlk duyumu aldığımızda bu haberi güncelelyip, son durumu sizlerle paylaşacağız.

Anahtar Kelimeler:
EmekliEmeklilikEkonomi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.